Långa och öppna brev från vår VD Jonas

I och med den mycket märkliga situation vi alla är i så bestämde vi oss för att det är bra om vår VD Jonas Stenberg skickar långa och öppna brev till alla våra gäster.
Ett sätt för oss att berätta hur vi hanterar allt. Medgångar som motgångar.

Vill du prenumerera på de kommande breven?

signa upp här
En voucher till dig och Sveriges bästa sommar!
Göteborg 2020 05 06 kl 12:00

Hej(a) sommaren!

Sommaren 2020. En sommar som ingen annan. Och vi gissar att ni, precis som vi, längtar efter sol, bad, stränderna, utflykterna, musiken, den där goda boken, lunchen som blev middag och bra dagar med vänner och familj. Vi tänker att du tänker samma men vi blev lite nyfikna här på vårt kontor i Göteborg.

Vi började prata om att man absolut inte får missa klippbadet vid Delsjön och den hemliga grillplatsen bakom utsiktsplatsen ute på Marstrand och sen berättade någon om en kille som sätter upp mobila gin tonic-barer ute på små öar i skärgården. Och då sa någon att John Mayer släpper nytt i sommar och att man absolut inte får missa Afterlife på Netflix med Ricky Gervais. Ja, om det skulle vara så att det regnar nåt i sommar. Och så började vi göra listor här. Men då tänkte vi på er. Varför stanna vid vad vi tycker, varför nöja oss med saker som bara vi gillar? Varför gör vi det inte mycket större och tillsammans med alla er gäster istället sa någon! Vad tror ni, kan det funka?

Så, låt oss presentera! ”Den Stora Sommarundersökningen”! Sveriges största och förhoppningsvis roligaste (om du frågar oss) undersökning om vad man inte får missa i sommar. Vi samlar helt enkelt våra och era bästa tips. Om vi gör det riktigt bra så blir ju faktiskt sommaren 2020 den bästa sommaren hittills och det känns ju som att det är precis rätt år för just det. Eller hur?

Undersökningen tar 1 minut (nja, kanske 2 då) och förutom att du direkt får se allas resultat så skickar vi med en voucher på 200 kr som tack för hjälpen. Totalt är du en av nästan 100 000 vänner som får det här mailet så det känns som att vi kan skapa en härlig sommar ihop?

Jag vill vara med!

Men hur slutade snacket på kontoret här? Jo det landade faktiskt i en topp 9 lista som vi tillsammans enades om. De här 9 grejerna får du inte missa när vi ses i Göteborg i sommar. Men som sagt, detta är bara början för nu kommer ju ni med era tips! Det ser vi här i Göteborg fram emot.

KONTORETS TOPP 9 SOMMARGÖTEBORGSLISTA

1. MTB Delsjön
Sveriges bästa MTB spår, kör Green hell och ta sedan golfbanestigen till Bertilsson Stuga, perfekt stopp för kaffe och macka. Därifrån är det alltid nära till ett bad i Delsjön.

2. Mias Sjöbod
Denna pittoreska lilla sjöbod ligger i Hälleviksstrand. Genuint, vällagat och unikt. Kom helst med båt men det är jättefint på cykel också.

3. Bar La Lune
Mysigt hål i väggen med viner som du kanske inte hittar någon annanstans. Menyn är franskinspirerad och består av olika smårätter. Kvalitet utan att det blir snofsigt är ledstjärnan, vilket passar utmärkt för avslappnat barhäng och nya smakupplevelser. Och det gillar vi!

4. Cielo Rooftop Bar
Den nya terrassen på Bellora är stället i Göteborg som känns som NYC men fortfarande har det bästa av västkusten. En god drink innan solen går ner och du landar för stans bästa pizza på Ristorante Bellora.

5. Karingo
Denna familjeägda sjöbod på Käringön är den perfekta platsen för er som vill äta ostron á la minute och dricka god champagne. Detta gör man på västsidan av Käringön, utsikten från bryggan över Måseskär gör inte saken sämre.

6. Marstrand
Vi gillar ön för de perfekta kanelbullarna på Bergs och för att avsluta med en promenad och bad till västsidan, där du hittar den lilla diskreta viken med kristallklart vatten och sandbotten.

7. Skärgårdsbåtarna
Hoppa på båten från Saltholmen och till Styrsö. Båtturen och en kaffe på Öbergska är bättre än en gondoltur med avslutande Bellini på Harrys bar i Venedig!

8. Älvsnabben
Vi gillar båtar och hav, ta älvsnabben och få en riktigt bra sight-seeing av Göteborg från vattnet. Gå av på Hisingssidan och stanna för en pizza på Dirty Dough. Om du vill kan du ju alltid simma tillbaka till stan.

9. Slottskogen
En park fylld av lek, människor, utegym och sälar! Backen vid Pliktas är perfekt om du gillar löpning. Och så avsluta med en kaffe på fina Villa Belparc.

Vad tror du? Låter väl ganska härligt? Och visst kom du att tänka på dina egna sommarpärlor? Sharing is caring, så dela på!

Yes, här kommer mina bästa sommartips!

Hoppas vi ses i sommar!

Varma vinkningar
Vännerna på ESS

Här är vi som funderat ut listan ovan. Hoppas du vill vara med och hjälpa oss sammanställa allt det bästa Sverige har att erbjuda under sommaren. Tack för hjälpen hälsar Alexandra, Calle, Jimmy, Sanna, Isabelle, Fredrik och Elin!

HAR DU TRÄFFAT ALLA VÅRA DESTINATIONER?

Ystad Saltsjöbad
Falkenberg Strandbad
Steam Hotel
Marienlyst
Hotel Bellora
Hotel Pigalle
MJ’S Hotel
Fýri Resort
Villa Strandvägen
Ellery Beach House

Vill du veta hur vi jobbar med att minska smittspridning och hur alla våra nya rutiner ser ut? Vi har sammanställt allt om Covid-19 i en stor FAQ som du hittar här.

Och du, vi glömde inte denna viktiga lilla bit av information: Väl på plats hos oss gör vi allt som Folkhälsomyndigheten och Regering rekommenderar för att hålla god hygien, och såklart mycket mer än så. Vi har extra städrundor, tillgänglig handsprit, fokus på kontaktytor som t.ex. badrum, dörrhandtag, lamp- och hissknappar och nyckelkort. Vi vill också försäkra er om att alla fina medarbetare ni får möta hos oss är friska och krya. Men det är givetvis inget nytt.

Har du några symtom så väntar du såklart med att komma och besöka oss.Nationella numret 113 13 ringer du vid frågor om Corona, Vårdguiden 1177 om du inte mår hundra och på Krisinformation.se finns senaste nytt om alltihop. Och det här Facebookinlägget tycker vi ger en bra bild av både allvaret såväl som vikten av att inte gripas av alltför stor rädsla.

Vi ses! Snart hoppas vi.

Öppet brev från Jonas – Del 2
Göteborg 2020 03 25 kl 14:00

Gratis bubbel!

Hur gör vi så att alla öppnar brevet? frågade jag Fredrik, som har jobbat med mig i snart fem år. Vi måste få alla att öppna brevet så att vi kan berätta hur tacksamma vi är!

När Fredrik började hos oss, så skulle vi precis starta bygget av Steam Hotel och MJ’s. Villa Strandvägen i söder var inte påtänkt ännu och Fýri var långt, långt bort. Likaså fina Marienlyst i Danmark. Vi var 400 medarbetare, idag är vi över 1000.

Gratis bubbel, säger han. Om du skriver ”Gratis bubbel” i ämnesraden så kommer alla att öppna brevet. Alla gillar gratis bubbel! Även om vi är med om den värsta krisen i allas våra liv, den värsta krisen för Sverige, sjukvården och för oss som bolag så gillar alla gratis bubbel.

För mig är det viktigt att du öppnade eftersom jag verkligen vill säga tack! I kärlek och krig är allt tillåtet, till och med att skämta om gratis bubbel. Så här är ett stort och varmt tack till er allihop!
Alla ni som den senaste veckan erbjudit er att hjälpa till, alla fina hejarop, kommentarer och sms. Att ni i skrivande stund är över 5 000 människor som också valt att supporta oss genom att köpa vårt “Support Now – Enjoy Later presentkort”, det är mitt i allt detta, inget annat än en dröm. Och om ni träffar på vår Hotellchef & DJ på Hotel Bellora , Mariana Valderama Gaate, så måste ni ge henne en riktigt varm vinkning. Det är hon som kom på vår fina slogan ”Support now – Enjoy later!”

Så, vad har vi gjort sedan jag skrev förra veckan? Det korta svaret är att vi försöker förstå. Gissar att jag inte är ensam om att känna så.
Vi lyssnar på pressträffarna och våndas med vår bransch, hur alla sliter och kämpar. Vi pratar med branschkollegor, försöker hitta rätt i permitteringsregler och vi hatar att vi behöver permittera medarbetare. Kommer det ett nytt stödpaket, gäller det oss, gäller det större bolag? Mindre? Och i allt tyckande, alla flöden, grafer och alla gissningar, landar jag snabbt i känslan av att det handlar om att ta ansvar för minskad smittspridning och att hitta rätt balans.

Det är som att den ultimata balansen just nu hade varit om Anders Tegnell och Kerstin Hessius (VD:n på 3:e AP-Fonden som höll ett brinnande tal om stora perspektiv ), hade blivit upp över öronen kära i varandra. Ett riktigt power couple. En hälsosam variant av Beyoncé och Jay Z. Kombinationen av Anders och Kerstins skarpa synsätt, allvar och positiva energi får vara ESS rättesnöre framåt. Anders och Kerstin Hessius-Tegnell. Lyssnandes på Run the World (Girls). Så får det bli.

Vi har gjort ytterligare förändringar i våra hotellupplevelser som jag gärna vill visa dig. Alltifrån att snabb ställa om till att gå över till bordservering även från våra barer, att duka luftigare, begränsa antal platser i restauranger, sprita nyckelkort, förändra frukosten, ta bort bufféer, stanna hemma vid minsta symtom, take away och mer room service. Jag vill tro att när ni nu är lite färre gäster hos oss, i kombination med våra många åtgärder, att vi är en plats som är alldeles utmärkt för isolation och kurerande. Och bubbel naturligtvis. Alla frågor och svar om det där viruset har vi samlat i världens viktigaste Q&A.

Avslutningsvis så vill jag ge alla som är över 70 år ett riktigt bra erbjudande. Men det är bara för er 70 plussare! Och med villkoret att du väntar lite tills allt lugnat ner sig. Alla över 70 år har härmed 2 för 1 på måndagar, tisdagar och onsdagar från augusti och hela vägen in till sista september på alla våra destinationer i Sverige. Det kan vara så att diskrimineringsombudshennen ringer till oss nu men det skiter vi faktiskt i. Maila 70andsuperpeppforaugust@essgroup.se så hjälper Calle Nyström dig i vårt Guest Service Team.

Så nu blir det 7 grejer som jag blir lycklig av, det är helt gratis.

1. Matbutiken som öppnar tidigare bara för äldre och riskgrupper. Applåder.

2. Att vårdpersonal på Sahlgrenska nu får gratis parkering av Göteborg Stad. Bilarna på den gatan borde vi ju kärleksbomba ordentligt! En blomma varje dag?

3. Take Away hela MJ’s. Köp hem hela teamet med Frida Nilsson, Hedda Wenster och Arvid Laban Falk i spetsen. Mat, musik och en jäkla fest. Om du är frisk.

4. Initiativet där Kalmar kommun ger elever (som inte ska vara i skolan) möjlighet att käka lunch på stans restauranger . Heja Kalmar! Göteborg?

5. Vi bokar massa DJ’s till alla våra ställen som vi nu tvingats boka av. Hatar det. Men sen får man det här sms:et av gänget som vi samarbetar med. Så stort och vi lovar att inte glömma!

6.
 Christer Hedberg har alltid varit en idol för oss. Han har ett underbart nyhetsbrev som du måste prenumerera på. ”3 saker som inspirerar mig just nu” heter det.

7. Och så Kerstin så klart… Kerstin Hessius från 3:e AP-fonden. Ni har inte missat när hon passionerat berättar om ett annat perspektiv? Vi tar ansvar för att platta till puckeln. Men hur tar vi ansvar för alla? Svårt. Det kanske får bli ett till brev.

Varma vinkningar

Jonas Stenberg

VD och partner
ESS Group

Gratis bubbel och Fredriks ämnesrad då?
Nej det blir inget sånt just nu tyvärr. Vi får vänta lite med att fira. Men snart så!

Och du, vi glömde inte denna viktiga lilla bit av information: Väl på plats hos oss gör vi allt som Folkhälsomyndigheten och Regering rekommenderar för att hålla god hygien, och såklart mycket mer än så. Vi har extra städrundor, tillgänglig handsprit, fokus på kontaktytor som t.ex. badrum, dörrhandtag, lamp- och hissknappar och nyckelkort. Vi vill också försäkra er om att alla fina medarbetare ni får möta hos oss är friska och krya. Men det är givetvis inget nytt.

Har du några symtom så väntar du såklart med att komma och besöka oss.Nationella numret 113 13 ringer du vid frågor om Corona, Vårdguiden 1177 om du inte mår hundra och på Krisinformation.se finns senaste nytt om alltihop. Och det här Facebookinlägget tycker vi ger en bra bild av både allvaret såväl som vikten av att inte gripas av alltför stor rädsla.

Vi ses! Snart hoppas vi.

Öppet brev från Jonas – Del 1
Göteborg 2020 03 17 kl 16:00

Ett jättelångt och öppet brev

Bästa gäster!

Jag heter Jonas Stenberg och är VD och en av ESS Groups grundare.

För 12 år sedan tog jag och mina vänner över ett då nedgånget men väldigt vackert Ystad Saltsjöbad. Resan vi gjort tillsammans med alla medarbetare och med dig som valt att någon gång bo på våra destinationer är inget annat än en dröm som gått i uppfyllelse. Tack!

Vi står nu inför vår absolut största utmaning någonsin. Som bolag, jag personligen och hela hotell- och restaurangbranschen. Och det är därför jag mailar dig.

Att minska smittspridning och följa myndigheternas direktiv är av största vikt. Jag kan inte nog betona hur rigoröst vi utökat vårt arbete med hygien, städ, mat och desinfektion. Våra medarbetare har tydliga direktiv kring vikten av att stanna hemma vid minsta lilla symtom och vi uppmanar naturligtvis dig som gäst att vänta med att besöka oss om du inte känner dig hundra.

Igår hade vi ett stormöte med alla fina medarbetare från samtliga av våra destinationer. Ett videomöte naturligtvis. Ystad Saltsjöbad, Falkenberg Strandbad, Steam Hotel, Pigalle, Bellora, Fýri, MJ’S, Ellery, Villa Strandvägen och Marienlyst. På mötet berättade vi om rådande situation, att den nu är så allvarlig för vår bransch och att antalet avbokningar från företag och konferenser är chockartat.

När blir allt som vanligt igen? frågade någon. Aldrig, tror jag. Det kommer bli bra men det blir en annan sorts bra. Att färre snart insjuknar och att det blir skönt när rädslan släpper och att vi kommer att vilja uppleva saker igen, ja det vill vi tro på! Och att man kanske då vill semestra på hemmaplan istället för att åka utomlands.

Jag vill att du ska veta hur tacksamma vi är om du i det här läget väljer oss. Alla våra destinationer har öppet, och med tanke på att företagen väntar med stora konferenser, så har våra priser aldrig varit bättre än vad de är just nu.

7 saker som gjort mig riktigt lycklig

Glädje är bra, så avslutningsvis ville jag bara dela med mig av några saker som har gjort mig lycklig, mitt i allt snack om kriser.

  1. Linnéa Stake heter en av våra Sales Agents som sitter på kontoret i Göteborg. Hon gjorde det här känslosamma inlägget som nu setts av snart 100 000 människor. Och hon har fått över 120 mail från gäster som vill boka. Tack!
  2. Pär McQueen är namnet på vår duktiga kock på Hotel Bellora. Efter vårt viktiga stormöte igår så fick jag detta sms . Älskar att vi ser samma sak och att vi tar oss dit att berätta hur vi känner.
  3. Debattartikeln i GP om restaurangnäringen och vikten av att gå ut om man är frisk tog tag i mig ordentligt. Linda Stolt heter hon och jobbar på restaurangen Faye Emmy. Själv har jag ännu inte besökt Faye Emmy men den ligger högt upp på min lista.
  4. Isabelle Mörk var en av de första som började på vårt Callcenter för några år sedan. Hon lade ut detta inlägg som också gjorde mig glad.
  5. Eller det här inlägget från Karin Karlström. Karins bror Olle är infektionsläkare på Karolinska sjukhuset i Huddinge och utredare på Läkemedelsverket. Jag gillade verkligen allvaret och tydligheten. Men också att det andades hopp!
  6. Caroline Algernon jobbar på Steam Hotel. Här berättar hon varmt och charmigt om att Paris kanske finns i Göteborg. Håller du med?
  7. Eller det här omdömet från en gäst på Falkenberg Strandbad som skriver om sin “Guldhelg i Coronatider”. Tack tack tack för att ni berättar så fint.

Tack för att du tog dig tid och jag hoppas att vi ses. Snart!

Varma vinkningar,

Jonas Stenberg

VD och partner
ESS Group

Och du, vi glömde inte denna viktiga lilla bit av information: Väl på plats hos oss gör vi allt som Folkhälsomyndigheten och Regering rekommenderar för att hålla god hygien, och såklart mycket mer än så. Vi har extra städrundor, tillgänglig handsprit, fokus på kontaktytor som t.ex. badrum, dörrhandtag, lamp- och hissknappar och nyckelkort. Vi vill också försäkra er om att alla fina medarbetare ni får möta hos oss är friska och krya. Men det är givetvis inget nytt.

Har du några symtom så väntar du såklart med att komma och besöka oss.Nationella numret 113 13 ringer du vid frågor om Corona, Vårdguiden 1177 om du inte mår hundra och på Krisinformation.se finns senaste nytt om alltihop. Och det här Facebookinlägget tycker vi ger en bra bild av både allvaret såväl som vikten av att inte gripas av alltför stor rädsla.

Vi ses! Snart hoppas vi.